Gıda Gliserini ve USP Gliserin Arasındaki Farklar
Gıda Gliserini ve USP Gliserin Arasındaki Farklar

Bugüne kadar bitkisel gliserin, hayvansal gliserin ve sentetik gliserin üzerine konuştuk. Oysa gıda gliserini (food glycerine) ve USP belgeli gliserin olarak ayrımlar da yapılıyor. Bu yazıda gıda gliserini ile daha çok eczacılıkta kullanılan USP gliserin arasındaki farkları incelemeye çalışacağız.

Gliserin çeşitli gayri resmi kaynaklarda aşağıdaki gibi sınıflandırılmış:

  1. İlaç Sınıfındaki Gliserinler (farmasötik) - inhalasyon dahil olmak üzere insan tüketimi için kullanılan gliserin sınıfıdır. USP belgeli gliserinler bu sınıfta.
  2. Gıda Sınıfındaki Gliserinler (food grade- gıda gliserini diyenler var) - insan tüketimi için sindirim yoluyla kullanılıyor ancak inhalasyon yoluyla kullanılamıyor (saflıkları USP gliserinden daha düşük olduğu için)
  3. Tarım (Çiftlik) Sınıfındaki Gliserinler - hayvanlarda kullanılıyor, saflıkları USP gliserinden düşük.
  4. Endüstriyel Sınıf - Makine, imalat ve benzeri amaçlarla kullanıma uygun gliserinler

Gliserin nispeten resmi bir kaynakta ise aşağıdaki gibi sınıflandırılmış

  1. USP Gliserin: Bildiğimiz USP gliserin. En az %99.5 saflıkta oluyor. Aslında daha resmi olan bu sınıflandırmaya göre sadece tıp, eczacılık değil, yiyecek sektöründe de kullanılabiliyor.
  2. CP Gliserin: Yalnızca Amerika'ya has bir sınıflandırma, USP gliserine benziyor
  3. Gıda Sınıfı Gliserin: USP gliserin ile aynı standartlara sahip.
  4. Yüksek Ağırlıklı Gliserin (High Gravity Glycerin): En az %98.7 saflıkta olabiliyor.
  5. Dinamit Gliserini: Renk kriteri dışında Yüksek Ağırlıklı Gliserin kriterlerine sahip.

Kaynak (en altında bilginin alındığı resmi yayın detayları yer alıyor). Bu sınıflandırma, internette bulunabilecek resmi sınıflandırmalardan biri ancak saflık oranlarına göre ayrım yapılmamış ve özet bilgi verilmiş.

USP Sınıfındaki Tüm Gliserinler Gıdada Kullanılabiliyor ama Tüm Gıda Gliserinleri USP gliserinin kullanıldığı her yerde kullanılamıyor!

Gördüğümüz kadarıyla USP grade gliserin olarak bilinen USP sınıfındaki gliserinler gıdada da kullanılabiliyor. Aslında gıda gliserini olarak bilinen gliserinler, USP standartlarına tabii olduğundan bu iki gliserin türü arasında çok da fark yok. Farkı yaratan şey, saflık oranları. Bazı firmalar yüksek saflığa ulaşsa dahi USP belgesi almayabiliyor.

Önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi gliserine gliserol de deniyor ama aslında gliserol bileşen, gliserini ise ürün gibi düşünmeliyiz. Yani %99.8 saflıkta gliserininin anlamı, elimizdeki gliserinin %99.8 gliserol iiçermesi. 

Sitemizde sattığımız Wilmar Gliserin USP belgeli ancak gıda gliserini olarak da kullanılabilir. Saflık oranı %99.8 olduğundan oldukça kalburüstü gliserinler arasında olduğu düşünülebilir. Bu saflıkta gliserin, Sigma, Merck gibi markalarda da bulunabilir ancak bu gliserinlerin maliyetleri oldukça yüksektir. Kullanım güvenliliği açısından Wilmar'a göre anlamlı bir üstünlükleri yoktur, ancak tatları değişebilir.

Gliserini Gıdada Şeker Yerine Kullanmak Saçmadır!

Önemli bir konuya da açıklık getirmek istiyoruz. Gliserin gıdada veya başka kullanımlarda, şeker yerine kullanılmaz, kıvam artırıcı ve nem tutucu olarak kullanılır. Neden mi? (Kaynak burası)

Gliserin sıra dışı bir şeker alkolüdür (polyol). Doğada ve vücutta oluşur. Hafif tatlı bir tadı vardır. Her 1 gram gliserinde yaklaşık 4,3 kalori olur ve gliserol, herhangi bir şeker alkolü ile kıyaslandığında en yüksek kalori değerine sahiptir. Gliserin, şeker tatlılığının sadece %40'ına sahiptir yani şekerin %40'ı kadar tatlıdır (Kaynak). Kalori kontrollü bir diyetin parçası olarak özel bir uygulaması yoktur. Bununla birlikte, çok düşük bir glisemik indekse sahiptir ve diyabet hastaları için güvenlidir. Genellikle tatlandırıcı olarak kullanılmaz, daha çok gıdaları nemli tutmak veya gıdalara kıvam sağlamak için en iyi alternatiftir.

Gliserin, tek başına bir tatlandırıcı olarak kullanılmaz. Ancak benzersiz özellikleri için bir gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Çok sayıda tıbbi uygulamaya sahiptir ve bazen ameliyat sırasında kullanılır. Müshil olarak kullanılabilir. Losyon ve el kremlerinde önemli bir bileşendir.

Bir kaşık şeker 16 kalori içerir. Aynı tatlılığı elde etmek için 40 kalorilik gliserin tüketmek gerekir, bu nedenle hiç bir kalori tasarrufu yoktur. Mükemmel bir nemlendiricidir ve genellikle nemli ve sakızımsı bir tat için müsli barlarda kullanılır. Kahvaltılık gevreklerde ve dondurulmuş hamur işlerinde de kullanılır.

Diyabet (şeker) hastaları için uygundur

Bir tatlandırıcı olarak özel bir avantajı yoktur. Bununla birlikte, gıdalara kıvam ve hacim verdiği için yaygın bir gıda katkı maddesidir. Sakız hissi yaratmaya ve nemin korunmasına yardımcı olabilir. Dişlere zarar vermez ve şeker hastaları için uygundur.

Çok düşük bir glisemik indekse sahiptir (Sadece 3 - şekerin glisemik indeksi 65'tir) ve bu da diyabetik diyetin bir parçası olarak uygundur.

Gliserin dişleri çürütmez

Tüm şeker alkolleri gibi ağızda bakteriler tarafından metabolize edilmez ve diş çürümesine yol açmaz.

Sporcular, ağır egzersizlerden hemen önce suyla içebilir

Aşırı egzersiz sırasında sıvı kaybının azaltılmasına yardımcı olduğu görülmüştür ve özellikle de egzersizden hemen önce su ile alındığında özellikle sporculara ve bisikletçilere fayda sağlayabilir. Bu konuda yayınlanmış bilimsel bir çalışma mevcuttur. Linki için buraya tıklayınız

Gliserinin hafif müshil etkisi vardır ve bazı kişilerde kramplar, şişkinlik ve hatta ishale neden olabilir. Günde 50 gramdan fazla tüketilmemesi tavsiye edilir. Malzemeler listesinde açıkça belirtilmediği sürece, hayvan yağından türetilebileceği için vejetaryenler için uygun olmayabilir. FDA, tüketimde önerilen günlük bir limit belirtmemiştir. FDA tarafından genel olarak güvenli kabul edilen madde olarak sınıflandırılmıştır.

Sözün özü:

Temel olarak gıda gliserini ile USP belgeli gliserin arasında fark yoktur. Saflıkları ne kadar yüksekse o kadar kaliteli olurlar.